Här hittar du tips på olika material som kan vara till nytta vid långsam progression inom läs- och skrivinlärningen.
Material att ladda ner
b eller d
Många barn har svårt att skilja på bokstäverna b och d, då de ser så lika ut. Med hjälp av planschen som stöd kan man påminnas om skillnaden på b och d. Den kan exempelvis sättas upp i klassrummet.
Läs högt för dina elever, låt eleverna läsa själva, läs hemma, läs i skolan, läs under bordet, läs medan du äter något gott. Möjligheterna är många, huvudsaken är att barnen lyssnar eller läser varje dag under veckan.
Vår handledning om läsinlärning för personer med Downs syndrom riktar sig i första hand till föräldrar. Vi ger tips om hur du kan stöda ditt barn med läsandet.
Lådan innehåller 50 aktivitetskort. Korten är sorterade efter områdena Språklig medvetenhet, Lyssna, Tala och berätta samt Skriftspråk, symboler och ordförråd.
Bornholmsmodellen består av strukturerade språklekar som övar upp barnens fonologiska medvetenhet, det vill säga medvetenheten om språkets ljudmässiga uppbyggnad, vilken har avgörande betydelse för läsinlärningen.
ABC och lite till är en arbetsbok för begrepps-och bokstavsträning. Bokstäverna presenteras i alfabetisk ordning och varje bokstavsuppslag har en tydlig, återkommande struktur.
Bokstavsboken ABC ger en grundlig bokstavsträning genom många varierande övningar både vad gäller ljudanalys och bokstavsform. Varje bokstav har sitt eget uppslag och presenteras i alfabetisk ordning.
Ljuda Lyssna Läs är en serie om tre böcker för läs- och skrivinlärning genom ljudning. Här arbetar eleverna med de svenska bokstavsljuden ett efter ett i en ordning som medger att de redan på bokstav nummer två kan ljuda samman ord ur vardagen.
I Vässa språket ABC får eleverna arbeta med det grundläggande bokstavsarbetet. De får spåra och skriva varje bokstav samt öva ord som innehåller bokstaven
Ljuda och läs är en läsebok med långsam progression som stöttar eleven i läsinlärningen. Grundläggande avkodning är i fokus och i varje kapitel presenteras en bokstav. Vanliga småord övas som ordbilder.
Läsinlärning i 7 steg är en multisensorisk läsinlärningsmetod i sju steg. Grundidén är att man tränar fonologisk medvetenhet och läsinlärning parallellt.
Vallmomodellen är en metodbok för den tidiga läsinlärningen. Den vänder sig främst mot läs- och skrivundervisningen i första klass men kan med fördel även användas i åk två samt för elever med läs- och skrivsvårigheter.