Nedan hittar du nyttiga länkar med temat tidig matematik.
Matematikförståelse för alla och envar med Ulla Öberg och Tove Monnberg. Ulla Öberg berättar om hur man kan genomföra matematikundervisningen i de lägre klasserna i grundskolan, medan Tove Monnberg bidrar med sin egen erfarenhet av att använda Ullas metod i det finländska klassrummet. Webbinariet Matematikförståelse för alla och envar hölls i samarbete med Skolresurs i mars 2023. Du kan titta på webbinariet på Skolresurs Youtube-kanal.
Gå till Webbinariet Matematikförståelse för alla och envar
Utbildningsstyrelsens material Matte med fingerkänsla ger tips för konkret matematikundervisning som utvecklar elevernas matematiska tänkande och förståelse av grundläggande begrepp. Matte med fingerkänsla finns för nybörjarundervisningen och årskurs 2.
Gå till UBS Matte med fingerkänsla
Niilo Mäki institutets webbaserad tjänst med information om lärande och inlärningssvårigheter i matematik både för lärare och föräldrar. Här hittar du även Spel-Ett-Matematik där eleverna kan träna grundläggande färdigheter i matematik som ett-till-ett principen, jämförelse, kopplingen mellan tal och antal samt addition.
Gå till Lukimat Gå direkt till Spel-Ett
Med Mattegeneratorn skapar du enkelt räkneuppgifter anpassade till din klass eller till enskilda elever. Välj om eleverna ska räkna med siffror, tärningar, kanelbullar eller kanske ambulanser. Skapa egna häften och välj mellan neutrala eller personliga framsidor baserade på elevernas intressen.
Material och övningar att användas av elever, lärare och föräldrar. I Elevhörnan finns korta videoklipp och spel. Eleverna kan till exempel träna på tiopar, multiplikationstabeller och bråkräkning. För skolpersonalen finns en lärarhandledning och utskriftsmaterial såsom olika planscher.
Massor med bra konkreta tips och kopieringsunderlag, främst för lågstadiet och de lägre klasserna.
UR plays roliga och lärorika programserie om matematik för barn i 6-9-årsåldern. Det finns två säsonger av programserien.
Gleerups läromedel har gjort begreppsordlistor i ord och bild för årskurs F1-3 att använda i din undervisning.