MÅLgan är ett nätver för alla lärare som jobbar med elever i verksamhetsområde i svenskfinland. Nätverket föddes när den nuvarande läroplanen tog form och till en början var det skapandet av ett arbetsredskap som låg i fokus.
Idén till att skapa detta arbetsreskap föddes hösten 2015 när specialklasslärare från hela svenskfinland samlades till ett gemensamt samarbetsmöte i Helsingfors. Den nya läroplanen 2016 höll då på att arbetas fram och alla vi som deltog i mötet var ense om att den del där verksamhetsområdena togs upp kändes allt för skral och kortfattad. Man bestämde sig för att skapa ett redskap, främst för eleverna, men också för det stödteam som arbetar kring eleven samt elevens vårdnadshavare. Alla var eniga om att tillsammans skapa en stor bildbank som delas med till alla som vill använda sej av den, helt gratis. Den främsta målgrupperna för vårt arbetsredskap är elever som studerar enligt verksamhetområden, nyanlända elever, elever som behöver stöd i sin kommunikation och elever som behöver struktur i sin skolvardag.
Det mest innovativa med detta projekt var att alla var ense om att lyfta fram bildernas betydelse för kommunikation och struktur i undervisningen på ett mera synligt sätt. Tanken var att detta arbetsredskap ska kunna bli ett hjälpmedel i det vardagliga arbetet där läroplanen, den individuella läroplanen, schemat och bedömningen skall gå hand i hand. Redskapet skall ge dem som arbetar i skolan ett användarvänligt redskap med vilket man kan bygga upp sin undervisning, sätta mål för inlärningen och skapa en grund för bedömningen.
Processen att skapa arbetsredskapet pågick i två år och det var oerhört givande att sammanföra all den kompetens som finns hos olika specialklasslärare runom i hela svenskfinland. I denna process har lärare från Zacarias Topelius skolan, Sirkkalabackens skola (Åbo), Munsala skola, Pargas skola, Ekenäs skola och Kyrkostrands-Jungmans skola deltagit. Ett tack också till de kommunder och städer som bidragit till skapandet. Ett stort tack hör till Ulla-Stina Åman, pedagogisk handledare på Lärum och FDUV för lån av arbetsutrymmen.
MÅLgannätverkets arbete med arbetsredskapen är ett fint bevis på att specialpedagogiken i svenskfinland är i framkant när det gäller nytänkande och med att alltid jobba med eleven i fokus. Resultatet av dett förta stora gemensamma projekt är ett arbetsredskap med bilder där eleverna synligt och konkret kan ta del av målsättningar och innehåll i undervisningen.
Arbetsredskapet har sedan det blev klart funnits på MÅLgan:s hemsida, www.malgan.fi. Under åren som gått har det ordnats Teams-träffar varje termin för att diskutera aktuella saker och utbyta erfarenheter. Som sammankallare har Marika Öfverström från Toppan fungerat.
I samband med att Lärum 2022 förnyade sin webbsida och materialbank kom det fram att Lärum kunde ha en större roll i stödet till elever i verksamhetområde. Samtidigt saknades någon som ansvarade fär MÅLgans hemsida. Resultatet blev ett samarbete som startade med en lyckad MÅLgan-träff på Lärum våren 2023. På den träffen beslöts att Lärum tar över ansvaret för att sammakalla MÅLgan-nätverket till träffar och möten, samt att innehållet www.malgan.fiflyttas över till Lärums materialbank, www.larum.fi/verksamhetsomrade.